Omstartslånet – Lån med betalningsanmärkning

Omstartslånet riktar sig till dig som har en betalningsanmärkning och med din bostad som säkerhet kan du få hjälp med att lösa dyra skulder och lån eller på andra sätt starta om din ekonomi. Ta första steget mot en tryggare tillvaro med en bank som ser mer till din framtid än din historik.

Ansök om Omstartslånet nuFå personlig service

Omstartslånet ger dig en omstart

Omstartslånet ger dig en chans till en ekonomisk omstart och är till för dig som har svårt att få ett vanligt lån på grund av exempelvis betalningsanmärkningar. Lånet passar bland annat dig som har dyra skulder eller krediter som du vill samla hos en enda långivare – läs mer om hur du kan samla lån och krediter.

Omstartslånet blev familjen Perssons vändning

 

”Vårt hus blev räddat tack vare Marginalen Bank, som var helt fantastiska och hjälpte oss i en mycket svår situation.”

Eva Persson | Omstartslånekund

En tryggare tillvaro med Omstartslånet

Alla har rätt till en tryggare tillvaro – de som behöver mest hjälp är oftast de som har svårast att få det. Det vill vi på Marginalen Bank råda bot på. Din anställningsform, betalningsanmärkning eller tillfälliga svårighet i privatekonomin behöver inte vara ett hinder för dig som vill samla ihop smålån, lösa dyra skulder hos Kronofogden eller renovera din bostad.

Vi på Marginalen Bank hjälper fler människor genom att se till individens framtida betalningsförmåga och gör alltid en individuell bedömning. Du har även möjligheten att få prata med en av våra duktiga lånespecialister helt utan extra kostnad.

Omstartslånet – Lånet med möjligheter

Med Omstartslånet bestämmer du själv om du vill låna till en ny bil, renovera eller köpa en bostad, samla dyra smålån på ett ställe eller betala av skulder till Kronofogdemyndigheten. För att vi ska kunna hjälpa dig med ett omstartslån behöver du antingen äga eller köpa en bostad som du kan använda som säkerhet för lånet.

 • Lån med betalningsanmärkning – med Omstartslånet behöver en betalningsanmärkning inte vara ett hinder.
 • Lån med möjligheter – Omstartslånet ger dig möjlighet att låna till allt från renovering till en ny bostad eller samla lån och krediter.
 • Lån med säkerhet – för att kunna ansöka om Omstartslånet behöver du ha en säkerhet i form av en bostad du äger eller ska köpa.

Ansök om Omstartslånet

Lån med betalningsanmärkning

Med Omstartslånet behöver en betalningsanmärkning inte vara ett hinder.

Lån med möjligheter

Omstartslånet ger dig möjlighet att låna till allt från renovering till en ny bostad eller samla lån och krediter.

Lån med säkerhet

För att kunna ansöka om Omstartslånet behöver du ha en säkerhet i form av en bostad du äger eller ska köpa.

Hur ansöker jag om Omstartslånet?

Du kan ansöka om Omstartslånet på den här sidan genom att klicka på den gröna ”Ansök”-knappen. Ansökan är kostnadsfri och du förbinder dig inte till den förrän ett låneavtal är påskrivet. Ni kan vara två som ansöker om Omstartslånet. Vi gör en manuell kreditprövning, därför kan det ta en bankdag innan vi hör av oss till dig.

Besked om din ansökan

När en av våra lånespecialister sett över din ansökan kontaktar de dig via telefon, sms eller mejl för att gå igenom din ansökan tillsammans. Detta sker vanligtvis inom en bankdag från att ansökan skickats in men det kan variera beroende på antal sökanden.

Får jag låna om jag har skulder hos Kronofogden eller inkasso?

Skulder är inget hinder. Om du blir beviljad ett Omstartslån, så hjälper vi dig att lösa dina skulder hos Kronofogden eller inkasso när vi betalar ut pengarna.

Så här enkelt ansöker du om Omstartslånet

 1. Bestäm vad du vill låna till.
 2. Fyll i din Omstartslåneansökan med det belopp du tänkt låna samt om du äger en bostadsrätt eller villa och dess värde som säkerhet.
 3. När vi har fått in din ansökan kontaktar vi dig för en gemensam genomgång av din ansökan.
 4. Vi ger dig ett lånelöfte om ansökan uppfyller våra krav i kreditbedömningen.
 5. Du kan i vissa fall behöva inkomma med kompletterande uppgifter som styrker din inkomst (ex. ditt senaste lönebesked).

Ansök om Omstartslånet

Allt du behöver veta om Omstartslån

Vad är ett omstartslån?

Ett omstartslån riktar sig främst till dig som har hamnat i en utmanande ekonomisk situation. Det kan exempelvis röra sig om en hög skuldbörda, en betalningsanmärkning eller skulder hos Kronofogden. Syftet med lånet är att hjälpa dig att få en omstart på din ekonomi. Vi på Marginalen Bank erbjuder dig möjligheten att få en tryggare ekonomi genom att lösa dina skulder och krediter, vilket kan innebära att din månadskostnad blir mindre.

Har du en skuldsanering kan du inte ansöka om vårt Omstartslån, utan du får vänta tills skuldsaneringen är över. Datum för skuldsanering syns på kreditupplysningen.

Hör gärna av dig för mer information om vad som gäller för just dig.

Samla lån med Omstartslånet

Om du har olika smålån med en hög ränta och korta löptider har du förmodligen höga månadskostnader. Dessutom kan fler avgifter tillkomma, såsom dröjsmålsräntor, aviavgifter eller förseningsavgifter. Om du väljer att samla lånen på ett ställe har du möjlighet att få en lägre ränta eller längre löptid och på så sätt sänka din månadskostnad.
Kontakta oss idag så berättar vi mer om vad som gäller för just dig.

Låna med bostaden som säkerhet

För att få Omstartslånet krävs det att du redan har eller avser att köpa en bostad som kan användas som säkerhet för lånet. Fördelen med det är att räntan oftast blir lägre än för ett lån utan säkerhet. Att ansöka om Omstartslånet är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något förrän låneavtalet är undertecknat.

Tänk på att du inte kan belåna en bostadsrätt som redan är belånad, utan det befintliga lånet måste flyttas över till oss på Marginalen Bank. Utökning av befintligt bostadsrättslån hos oss på Marginalen Bank går däremot bra.

Vill du veta mer? Hör av dig till oss så berättar vi mer om vad som gäller för just dig.

Omstartslån för dig utan fast anställning

Arbetslivet är fullt av moderna anställningsformer och har du inte en fast anställning kan det vara svårt att bli beviljad ett lån hos många banker. Vi på Marginalen Bank tar hänsyn till just din unika situation. Vår kreditbedömning grundar sig på hela din ekonomiska situation och genom att låna med din bostad som säkerhet behöver en fast anställning inte avgörande för dig.

Omstartslån med betalningsanmärkning

Ditt ekonomiska förflutna ska inte avgöra dina möjligheter att bli beviljad en omstart. För oss är det din framtida betalningsförmåga som räknas. Vi gör därför alltid en individuell bedömning av din ansökan och ser till hela din ekonomiska situation för att ge dig en möjlighet till en omstart.

Hur mycket får jag låna?

Vårt beslut med avseende på din ansökan om ett Omstartslån grundar sig på en grundlig och omsorgsfull kreditprövning samt din nuvarande ekonomiska situation. För oss är helhetsbedömningen viktig med anledning av att vi kan hitta den bästa lösningen för just dig och för att du ska få en rättvis bedömning. Man kan dock som mest låna upp till 85 procent av bostadens värde vid köp av ny bostad enligt rådande kreditregler i Sverige.

Grundkrav för att ansöka om Omstartslånet

 • Du är minst 20 år och folkbokförd i Sverige.
 • Du har en årsinkomst på minst 200 000 kr. Är ni två som ansöker ska den gemensamma årsinkomsten vara minst 400 000 kr.
 • Du måste lösa inkasso- eller kronofogdeskulder innan du investerar i något annat.
 • Du har säkerhet i form av en bostad du äger eller ska köpa.
 • Om bostadsrätten är belånad måste lånen lösas.

Ansök om Omstartslånet

Grundkrav för Omstartslånet vid köp av bostad

För ansökan om Omstartaslånet vid köp av bostad gäller ovan grundkrav samt dessa härnedan.

 • Du måste ha kontantinsats på minst 15 % av köpesumman.
 • Bostaden ska förmedlas av en registrerad fastighetsmäklare.
 • Marknadsvärdet för fastighet (villa eller fritidshus) är minst värderad till 500 000 kr.
 • Marknadsvärdet för bostadsrätt är minst 250 000 kr.
 • Du står för kostnaden för lagfart och pantbrev om du köper hus.

Priser och villkor

 
Bindningstid 3 månader - 3 år
Uppläggningsavgift 1 000 kr
Kredithanteringsavgift 3 500 kr
Aviavgift 45 kr, 15 kr vid Autogiro
Förseningsavgift 195 kr
Påminnelseavgift 60 kr
Dröjsmålsränta Gällande ränta plus 10 %
Ränta Fast, sätts individuellt från 2,49 % till 7,95 % med räntepåslag under bindningstiden
Postalt utskick av Årsbesked 100 kr (Notera att du som kund kan se dessa kostnadsfritt på Internet- & mobilbanken)

Frågor och svar om Omstartslånet

Jag har fått ett Omstartslån hos er, när får jag pengarna?

När vi fått in fullständiga handlingar och pant (gäller bostadsrätter) tar det 1-3 bankdagar innan du får pengarna.

Kan ni ge mig ett lånelöfte?

Ja, fyll i ansökan om Omstartslånet och ange att du vill köpa en bostad.

Vad blir min ränta för Omstartslånet?

Ränta och villkor för Omstartslånet sätts individuellt utifrån dina ekonomiska förutsättningar, din återbetalningsförmåga och den risk som vi tar.  Bankföreningen har tagit fram förtydligande information om bolånekrediter i samband med det nya bolånedirektivet från januari 2017.

Hur fungerar amorteringskravet för Omstartslånet?

Amorteringskravet för Omstartslånet är densamma som för bolånet. För mer detaljerat information läs amorteringskravet för Bolånet eller mer om amortering och amorteringskravet.

Kan jag lösa mitt lån tidigare?

Du kan när som helst lösa ditt Omstartslån, även tidigare än avtalat. Har du ett bundet lån tillkommer dock en kostnad. Ring till vår växel på 010-495 1000 så hjälper de dig att lösa ditt lån.

Kontakta oss

Vi gör vårt bästa för att kontakta dig inom en arbetsdag. Om du har önskemål om specifik tid och datum, vänligen uppge det i fältet. Vi ser fram emot att prata med dig!

Marginalen Bank är personuppgiftsansvarig och hanterar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (EU 2016/679). Genom att ange dina kontaktuppgifter samtycker du till att Marginalen Bank behandlar dina uppgifter för att komma i kontakt med dig. Dina personuppgifter sparas högst i 30 dagar.

Läs mer om hur du tillvaratar dina rättigheter och hur Banken behandlar dina personuppgifter.

Effektiv ränta för Omstartslånet

I följande exempel har lånet en fast ränta under 3 års bindningstid med räntepåslag på 0,5% under bindningstiden. Ett standardlån på 1 300 000 kr med vår exempelränta på 5,40%, löptid på 50 år och månatlig amortering ger en effektiv ränta på 5,70%, inkl. uppläggningsavgift 1 000 kr, kredithanteringsavgift 3 500 kr och aviavgift 15 kr. Antal betalningar är 600 och genomsnittlig månadskostnad är 5 143 kr/mån. Exemplet uppdaterat juli 2021.